Чанахи – одна з улюблених страв галичан: рецепт найсмачніших

Чанахи — одна з улюблених страв галичан. Як приготувати чанахи і так щоб смачні читайте у цій статті.

Чанахи доволі ситні, віднести цю страву до перших чи других страв складно, оскільки вони густіші за першу страву, але рідші за будь-яку другу страву. Спробуйте зготувати цю страву до святкового столу — і Ви обов’язково здивуєте своїх гостей.

Як приготувати чанахи:

Інгредієнти:

  • м’ясо свинини 700г
  • картопля 600г
  • квасоля червона 1 скл
  • томатна паста 1ст.л.
  • цибуля 1шт велика
  • морква середня 1шт
  • смалець 2ст.л.
  • часник 6-8зубчиків
  • борошно 4ст.л.
  • лавровий лист 1шт.
  • сіль
  • чорний перець мелений
  • зелень петрушки
  • олія
  • червона паприка мелена

Приготування:

  • Квасолю замочити на ніч, потім відварити до готовності (вона повинна бути не твердою.
  • Картоплю помити, почистити та порізати великими кусочками. Обсмажити на олії майже до готовності.
  • Цибулю почистити та порізати дрібними кубиками.
  • Моркву також помити, почистити. Натерти на грубій тертці,або нарізати кружальцями. Це вже за Вашим смаком.
  • Взамін томатній пасті можна використати помідори. Їх необхідно почистити від шкірки та порізати кубиками.
  • М’ясо нарізати досить великими шматками. Обсмажити на олії на великому вогні до рум’яної скоринки. Додати смалець.
  • До обсмаженого м’яса додати цибулю та моркву, ретельно усе перемішати та смажити на середньому вогні 10-15 хвилин, помішуючи.
  • Додати томатну пасту, знову добре перемішати та смажити на середньому вогні 5 хвилин, помішуючи. Якщо додаємо помідори, то смажити потрібно довше: приблизно 15 хвилин.
  • У більшу каструлю наливаємо приблизно 2,5-3 літри води. Ставимо на великий вогонь. Додаємо до води обсмажену картоплю, відварену квасолю. Коли вода закипить зменшуємо газ та додаємо м’ясо з овочами. А також солимо, перчимо, додаємо лавровий листок, червоний мелений перець, дрібно нарізаний часник та зелень петрушки. Даємо покипіти 10 хвилин.
  • Пробуємо на смак та при необхідності досолюємо.
  • На сухій сковороді без додавання жиру обсмажуємо борошно до золотистого кольору. Додаємо до борошна 1-2 черпаки чанашного бульйону і добре розмішуємо до однорідної консистенції. Виливаємо цю суміш у чанахи. Нехай покипить ще 5 хвилин.
  • Знімаємо з вогню, накриваємо кришкою та даємо настоятися!
  • Чанахи готові! Смачного!

Примітки:

  • Мясо краще смажити на великій сковороді, оскільки до нього потім будемо додавати овочі.
  • Томатну пасту можна замінити помідорами (приблизно 2-3 шт.). А ще краще використовувати томатну пасту домашнього приготування.
  • Чанахи найкраще подавати у глиняних горщиках!